Датата в интернет

Правилното изписване на датата позволява да я рабираме правилно. В различните страни датата се изписва по различен начин, напр. 10.12.10 може да бъде тълкувано по различен начин в САЩ, Европа или България, защото някъде месецът се изписва преди деня или първо е годината.
Календарът (от латински: calendae, наименование на първия ден от всеки месец) е система за организиране на дните с обществена, религиозна или административна цел. Това става чрез именуване на периоди от време, например дни, седмици, месеци, години. Означението на всеки ден в рамките на календара се нарича дата. Датите обикновено се базират на циклите в движението на астрономически обекти, като Слънцето или Луната. (от Уикипедия)
С помощта на Новия правописен речник на българския език. Последното издание на БАН (Българска академия на науките) е от 2002 г. и ИТ препоръките предлагам примери на изписване на датата и кой е най-добрият начин за изписването й.
  • Месеците в българския език се пишат с МАЛКИ букви. МАЛКИ! На български език!
  • Последователно се изписват ДАТАТА, следвана от МЕСЕЦА и накрая е ГОДИНАТА;
  • 4.4.07 г. - за разделител се използва точка, след годината се оставя един знак разстояние, "г" за година с точка за съкращение;
  • 04.04.07 г. - разликата с горния пример е в изписването на дата и месец с
    два знака. Този вариант е за предпочитане, защото се гарантира, че не
    е изпуснат първият знак от датата.
  • 4 април 2007 г. - не се използва разделител между отделните елементи, месецът не се съкращава и се изписва с малка буква;
  • 04.04.2007 г. - това е най-използваният начин за изписване на дата в интернет (и най-лесен за постигане от програмистите). Използват се точки за разделител, датата и месеца се изписват винаги с два знака, годината с четири знака, поставя се пауза след годината и се завършва с "г."