Публикации за уебсайтове - определение, техники, препоръки

Публикациите в интернет следват традицията на печатните издания. Думата "публикация" е с латински корен, има няколко определения и синонимите й са много.

Съдържанието на една публикация е класическо: заглавие, увод, изложение, заключение.

Определение
Публикация (от лат. publico)
  1. предоставяне на определена информация с помощта на печатните и електронни медии на всеобщо внимание
  2. конкретно печатно произведение във вестници, списания, книги
  3. текст, публикуван в което и да било издание

Синоними: издание, печатно произведение, обявление, разгласа, обява, обнародване, съобщение, оповестяване
Сродни думи: публика, публикувам, публичен

Според връзката автор - четящ, страниците в уебсайтовете може да се разделят на монологични и диалогични.
  • Монологичните страници се създават от авторите на уебсайтовете и засягат само една конкретна тема - За фирмата, За услугите и др.
  • За диалогичните страници може да се използват думите „поствам” и „блогвам”. И двете думи означават публикуване в блогове или форуми. Всеки пост съдържа поне заглавие, дата на публикуване и съдържание. Основната функционалност на блоговете и форумите е насочена към диалогичността на комуникацията. Когато се поства, публикациите се появяват в хронологичен ред, като най-често новият пост се подрежда най-отгоре в страницата.
Съдържание
Съдържанието на публикацията е класическо: заглавие, увод, изложение, заключение. Публикациите в интернет се характеризират и с ключови думи и дата, които трябва да бъдат ясно определени и видими.
  • Заглавието е елементът, който привлича вниманието на читателите. Трябва да е съдържателно и да е подходящо за широка публика. Често в него се поставят основните ключови понятия и думи, които ще са обект на разсъждение в изложението. Заглавието не трябва да е дълго, като е добре да е до едно изречение.
  • Ключовите думи се използват главно от търсачките и тяхното акцентиране и честота на повтаряемост спомага за популяризиране на публикацията. Желателно е да се използват популярни ключови думи, които се форматират с удебеляване или курсив.
  • Уводът е началото на публикацията и трябва ясно и кратко да дефинира целите и задачите на разглежданата тематика. Тук е моментът да се убеди четящият, че това е най-точната публикация.
  • Изложението представя гледната точка на автора по определен предмет или тема, в точно определено време и на точно определено място и "включва разнообразни типове информация - описание на понятие, метод, техническо устройство, хипотеза, подход, експеримент, резултати, доказателство, обсъждане на резултати и други." За по-голяма ефективност и онагледяване данните се представят с графики и диаграми (блокови, кръгови), а така също и с таблици. За показване на качествени аспекти на изследвания обект с успех се използват и изображения, като днес се предпочитат използване на големи и говорещи икони.
Може да бъдат обособени следните типови описателни подхода в изложението
  • Времево описание се използва за описание на последователни действия с ясно обособени начало и край.
  • Категорийно описание се използва, когато може да се направи класификация на обектите и понятията, които ще се описват. Използва се при понятия с проста класификационна структура.
  • Логическо описание се използва, когато се описват физически обекти, машини и продукти.
  • Сравнително описание се използва, когато се прави връзка с вече придобити знания и се разчита на опита на четящия.

Заключение

Позовавания - сайтове, книги, закони, наредби, устави и т.н.